Badkamerverlichting

Badkamerverlichting

In de badkamer brengen we dagelijks veel tijd door, vooral in de ochtend en avond. We willen een fijne sfeer creëren voor een ontspannen bad of een verfrissende douche, maar ook zorgen voor voldoende licht wanneer we ons opmaken of scheren. Hoe zorg je ervoor dat je badkamerverlichting zowel functioneel als sfeervol is? In deze blog leg ik het je uit!

Drie soorten badkamerverlichting

Er zijn drie belangrijke types badkamerverlichting die je helpen om de juiste sfeer én functionaliteit te creëren:

  1. Algemene verlichting – zorgt voor voldoende licht in de hele badkamer zonder schaduwen te creëren.
  2. Functionele verlichting – gericht licht voor specifieke taken, zoals scheren, make-up aanbrengen of douchen.
  3. Accentverlichting – verlichting die sfeer creëert en mooie accenten in de badkamer benadrukt.

Waar gebruik je welke verlichting in de badkamer?

Algemene badkamerverlichting

Allereerst is het belangrijk om je badkamer goed te verlichten. Met algemene badkamerverlichting zorg je ervoor dat de hele ruimte goed verlicht is, zonder dat er donkere hoeken ontstaan. Dit doe je bijvoorbeeld door plafondlampen of een centrale verlichtingsbron te installeren. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste verlichting kiest? Vergeet dan niet de IP-waarde te controleren, zodat je verlichting veilig is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Functionele badkamerverlichting

In de badkamer hebben we niet alleen algemene verlichting nodig, maar ook functionele verlichting, vooral bij de spiegel en in de douche. Niets is zo vervelend als dicht tegen de spiegel moeten staan om jezelf goed te kunnen scheren of op te maken. Spiegelverlichting is daarom essentieel! Het beste resultaat bereik je door wandlampen aan beide zijden van de spiegel te plaatsen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verlichting en voorkomt schaduwen. Wil je dat je make-up er natuurlijk uitziet? Kies dan voor verlichting met een hoge CRI-waarde (kleurweergave-index) van meer dan 90. Dit zorgt ervoor dat kleuren realistisch worden weergegeven, zodat je geen foute keuzes maakt bij het aanbrengen van make-up.

Kan je geen wandlampen plaatsen? Geen probleem! Een lange lichtbalk boven de spiegel kan ook voor een gelijkmatige verlichting zorgen.

Bij doucheverlichting is het belangrijk dat je verlichting helder en veilig is. Je kan kiezen voor inbouwspots of een led strip die de hele douche verlicht. Zorg ervoor dat de verlichting geschikt is voor vochtige omgevingen door te kiezen voor lampen met een IP65- of IP67-waarde, zodat ze bestand zijn tegen vocht en spetters.

Accentverlichting

Na een drukke dag wil je waarschijnlijk even ontspannen in bad. Maar niet in een overbelichte badkamer! Voor een rustgevende sfeer is accentverlichting de oplossing. Dit kan muurverlichting bij de badkuip zijn of een inbouwspot erboven voor een spa-achtige ervaring.

Kies voor warmere lichtkleuren (tussen 2300-2700 Kelvin) die je eventueel kan dimmen, om een ontspannende sfeer te creëren. Sfeerverlichting in een nis of achter de spiegel zorgt ook voor een ontspannen gevoel, vooral ’s avonds wanneer je alleen je tanden wilt poetsen voor het slapengaan.

Jouw badkamer, jouw verlichting

Wil jij ook de perfecte verlichting voor je badkamer creëren, die zowel functioneel als sfeervol is? Laat het me weten! Samen kijken we hoe we jouw badkamer kunnen optimaliseren en omtoveren tot een plek waar je zowel kan ontspannen als goed verzorgen.

* meer weten over IP-waarden en CRI-waarden? Lees dan zeker deze blogpost.